24. februar 2025
Hvordan sikrer vi, at kvinder har økonomisk frihed og mulighed for at forfølge deres ambitioner, uden at det sker på bekostning af velfærdsstaten?
Det spørgsmål har økonomiprofessor Nina Smith sammen med cand.polit Anne-Mette Barfod skrevet en bog om. I bogen tager de afsæt i Nina Smiths forskning og i dag bringer Mandag Morgen et interview med Nina Smith om nogle af bogens hovedpointer, som vi kort skitserer her:
- Velfærdsstaten er under pres, og vi risikerer at underminere fundamentet for den offentlige omsorg for børn, ældre og udsatte grupper, hvis flere kvinder forlader arbejdsmarkedet.
- Fastlåste kønsmønstre koster samfundet dyrt – kvinder arbejder oftere deltid og tager hovedansvaret for omsorgen i hjemmet, hvilket skaber økonomiske skævheder og forringer kvinders livsindkomst.
- Finansministeriets regnemodeller er omsorgsblinde – de undervurderer værdien af investeringer i velfærd og tager ikke højde for de langsigtede gevinster ved at sikre gode daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje.
- Økonomisk ligestilling kræver opbrud i arbejdsmarkedet – flere kvinder skal vælge erhverv med højere indtjening og søge ledelsesposter, og omsorgsansvaret i hjemmet skal fordeles mere ligeligt.
- Velfærd er ikke en udgift – det er en investering. En stærk offentlig sektor gør det muligt for kvinder at arbejde på lige vilkår med mænd, samtidig med at den sikrer højere produktivitet og økonomisk bæredygtighed for samfundet.
Vi håber, at bogen vil sætte gang i en vigtig debat om, hvordan vi skaber en økonomi, hvor kvinder har reelle valgmuligheder, og hvor omsorg ikke bliver en økonomisk fælde hverken for den enkelte kvinde - eller for velfærdsstaten.