Hvordan sikrer vi os økonomisk frihed? Hvordan undgår vi at havne i den klassiske fælde, hvor kvinder tager størstedelen af barslen, går på deltid og ender økonomisk sårbare? Disse spørgsmål er omdrejningspunktet i bogen 'Overskudskvinder – økonomernes vej til det lige og frie liv', skrevet af økonomiprofessor Nina Smith og cand.polit. Anne-Mette Barfod.
”Penge er ikke bare tal på en konto – de er magt, frihed og muligheder. Penge giver os mulighed for at sige nej til det, vi ikke vil, og ja til det liv, vi drømmer om,” siger Anne-Mette Barfod.
Med økonomisk frihed følger muligheden for at vælge frit – både i arbejdslivet og i privatlivet.
”Hvis vi har penge på lommen, kan vi sige nej til en dårlig arbejdsplads, en giftig relation eller et liv, hvor vi konstant skal tilsidesætte os selv for andres skyld,” siger Anne-Mette Barfod.
Fordelene ved økonomisk selvstændighed
Bogen giver konkrete eksempler på, hvordan økonomisk selvstændighed gør det lettere at tage de rigtige beslutninger.
"Kvinder har stærke kompetencer og masser at byde på – og derfor har vi som samfund brug for, at flere kvinder tager scenen. Når kvinder tør tage chancer og række ud efter deres ambitioner – som ledere, forskere, fagpersoner, tillidsvalgte og debattører – kan de indtage deres retmæssige plads og forme samfundet med deres viden og perspektiver og styrke sig selv økonomisk", påpeger Anne-Mette Barfod.
"Økonomisk frihed er nøglen til kvinders empowerment. Når kvinder er økonomisk uafhængige, får de også muligheden for at forme deres eget liv og træffe karrierevalg uden at blive begrænset af økonomisk afhængighed, siger Nina Smith.
”Det er vigtigt at tage styring over vores økonomi og prioritere vores tid, så vi ikke står økonomisk svagt, når børnene er store, eller vi bliver skilt,” lyder det fra Nina Smith.
Strukturer skabt af mænd - og de kønnede livsvalg
Bogen peger på, hvordan kvinder liv i årevis er blevet formet af økonomiske strukturer skabt af mænd, og hvorfor vi stadig halter bagefter i løn og pension. En analyse fra VIVE viser, at kvinder i gennemsnit får 20 procent lavere pension end mænd, fordi de i højere grad vælger deltid og tager hovedansvaret for ubetalt omsorgsarbejde i hjemmet.
”Vores velfærdssamfund har været nøglen til kvinders økonomiske uafhængighed, men vi må ikke tage denne uafhængighed for givet. Der er rigtig mange, især kvinder, som gerne vil have mere tid til familie og arbejde mindre. Det er meget forståeligt, men problemet er, at det påvirker ikke bare os selv – det påvirker hele velfærdssamfundet,” siger Nina Smith og tilføjer:
"Hvis vi alle tænker, at vi gerne vil have mere tid til familien og omsorgen derhjemme, går det ud over velfærden. Der bliver færre skatteindtægter og færre hænder til at tage sig af børnene i daginstitutionerne og skolerne, og det bliver sværere at få en ordentlig omsorg i ældreplejen og sundhedsvæsenet."
Alvorlige konsekvenser for os alle
Vi ser allerede nu konsekvenserne af, at velfærdsstaten mangler penge. Mange steder kniber det med kvaliteten af daginstitutioner, folkeskolen er presset og ofte må de pårørende selv tage sig af deres ældre, hvis de skal passes ordentligt, påpeger Nina Smith.
"Det er som regel kvinderne, der ender med at tage sig af børn, der skolevægrer. Det er også tit kvinderne, der hver uge må tilbagelægge mange kilometer for at passe de gamle forældre. Kvinderne ender ofte med at påtage sig endnu mere ulønnet omsorgsarbejde, når den offentlige velfærd svigter. Det er skadeligt både for den enkelte kvindes økonomi og for samfundsøkonomien. Det er en ond cirkel, og det er med til at presse hverdagen i mange familier,” lyder det fra Nina Smith.
Overskudskvinder er ikke en bog om at spare sig fattig, men en bog om at skabe overskud – både mentalt og økonomisk. Det er en bog, der viser, hvordan kvinder kan tage økonomien i egen hånd og opnå økonomisk uafhængighed.
Denne artikel er til rådighed for medier, der ønsker at skrive om bogen 'Overskudskvinder - økonomernes vej til lige og frie liv'. Artiklen kan frit bringes i sin helhed eller redigeres efter behov.
Find flere artikler, pressekontakt og pressefotos >>
Økonomernes bedste råd til kvinder
I bogen har professor Nina Smith og cand.polit Anne-Mette Barfod samlet nogle gode råd, som her opsummeres til fri afbenyttelse. Der er råd, som de selv har fulgt gennem livet - og hel del råd, som de har fortrudt, at de ikke fulgte i tide.
© OVERSKUDSKVINDER 2025 - LINDHARDT & RINGHOF