Kvinder taber millioner på at gå ned i tid - og trækker tæppet væk under velfærdssamfundet


Ny bog af professor Nina Smith og cand.polit Anne-Mette Barfod viser, hvordan kvinder risikerer økonomisk afhængighed ved deltidsarbejde. Det koster dyrt på livsindkomsten og pensionen og rammer velfærdssamfundet.


Mange kvinder vælger at stå af hamsterhjulet og gå på deltid for at få hverdagen til at hænge sammen. Men hvad koster det på den lange bane?


Bogen 'Overskudskvinder – økonomernes vej til det lige og frie liv', skrevet af økonomiprofessor Nina Smith og cand.polit. Anne-Mette Barfod, afslører de økonomiske konsekvenser af denne beslutning.


”Når kvinder vælger deltid, mister de ikke bare løn her og nu – det rammer også deres pension, karrieremuligheder, deres børn og økonomiske frihed senere i livet,” siger Nina Smith, som i mange år har forsket i kvinders rolle på arbejdsmarkedet. Hun glæder sig over, at kvinder i stigende grad har fokus på deres egen økonomi.


Et opgør med kønsstereotyper
”Vi ser, at kvinder i stigende grad interesserer sig for økonomi og håber, at stadig flere vil tage deres økonomi alvorligt og sikre sig selv bedre økonomiske muligheder fremover,” siger Nina Smith. Hun påpeger, at det ikke kun vil gavne kvinderne, men også samfundsøkonomien, hvis flere kvinder prioriterer deres økonomi på linje med mænd.


Bogen viser, hvordan økonomiske strukturer, kønsstereotyper og samfundsnormer fastholder kvinder i økonomisk ugunstige positioner. En analyse fra VIVE bekræfter, at kvinder i gennemsnit får 20 procent lavere pension end mænd, blandt andet fordi flere kvinder end mænd vælger deltid og tager hovedansvaret for omsorgsarbejde i hjemmet.


”Det er tankevækkende, at vi stadig ser så stor en forskel i mænds og kvinders indtjening. Mange kvinder risikerer at stå økonomisk sårbare senere i livet,” forklarer Nina Smith.


Kvinder får børnebøde - mænd børnepræmie
”Vi ser også, at kvinder oftere får en såkaldt 'børnebøde', fordi de tager barsel og deltidsarbejde, mens mænds indkomst stiger efter børn – en 'børnepræmie'.”

Men konsekvenserne rækker langt ud over den enkelte kvinde. Hvis for mange kvinder vælger deltid, risikerer vi at trække tæppet væk under velfærdssamfundet.


”Når færre kvinder arbejder fuld tid, falder skatteindtægterne, og det betyder færre penge til daginstitutioner, skoler, sundhedsvæsenet og ældreplejen,” advarer Anne-Mette Barfod og tilføjer:


”Vi risikerer at ende i en ond cirkel, hvor velfærden forringes, og hvor kvinder igen må tage endnu mere ulønnet omsorgsarbejde på sig, fordi vi stadig har nogle kønsnormer og forventninger til kvinder om, at de er familiens fundament. En skrantende offentlig sektor er også problematisk for kvinder, fordi mange kvinder arbejder i det offentlige.”


Med en blanding af data, forskning og personlige fortællinger peger bogen 'Overskudskvinder - økonomernes vej til det frie og lige liv' på løsninger, der kan styrke kvinders økonomiske selvstændighed. Overskudskvinder er en bog, der ikke bare stiller spørgsmål – den giver også konkrete svar på, hvordan kvinder kan tage styringen over deres økonomi og sikre sig et stærkere økonomisk fundament.



Denne artikel er til rådighed for medier, der ønsker at skrive om bogen 'Overskudskvinder - økonomernes vej til lige og frie liv'. Artiklen kan frit bringes i sin helhed eller redigeres efter behov.


Find flere artikler, pressekontakt og pressefotos >>



Økonomernes bedste råd til kvinder

I bogen har professor Nina Smith og cand.polit Anne-Mette Barfod samlet nogle gode råd, som her opsummeres til fri afbenyttelse. Der er råd, som de selv har fulgt gennem livet - og hel del råd, som de har fortrudt, at de ikke fulgte i tide.