Hvorfor er det stadig sværere for kvinder at nå til tops i erhvervslivet? Hvorfor sidder mænd stadig på flertallet af topposterne, og hvorfor er der stadig en tendens til at forbinde ledelse med det mandlige køn?
I bogen 'Overskudskvinder – økonomernes vej til det lige og frie liv' analyserer økonomiprofessor Nina Smith og cand.polit. Anne-Mette Barfod de strukturer og kønsbias, der fastholder et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor langt flere mænd end kvinder når til tops i erhvervslivet.
Think manager, think male
”Der er en ofte ubevidst, men sejlivet opfattelse af, at ledelse bedst varetages af mænd – et fænomen, som forskningen kalder ‘Think manager, think male’,” siger Nina Smith.
”Det betyder, at kvinder ofte mødes med en ubevidst bias i rekrutteringsprocesser, hvor de ikke ses som naturlige ledere, selv når de har de samme eller bedre kvalifikationer end deres mandlige kolleger.”
Denne bias fastholder ikke kun kvinder i lavere stillinger, men skaber også en udfordring for virksomheder, der går glip af talent. Overskudskvinder sætter fokus på, hvordan vi kan skabe mere ligelige strukturer og give kvinder bedre muligheder for at avancere til ledelsesposter.
Karriereløbet starter i 30’erne – samtidig med, at kvinder får børn
En af de største udfordringer for kvinder med lederambtioner er, at konkurrencen om de attraktive lederstillinger for alvor løber af stablen i 30’erne – netop det årti, hvor mange kvinder får børn.
”Mange kvinder oplever, at de står ved en skillevej, hvor de skal vælge mellem karriere og familie. Samtidig ser vi, at mænd i højere grad stiger i løn og får ledelsesansvar i denne periode, mens kvinder oftere går på deltid eller tager barsel,” forklarer Anne-Mette Barfod.
Dette resulterer i en systematisk skævvridning af karrieremuligheder, hvor mænd får et forspring, som kan være svært at indhente.
”Det er utroligt vigtigt, at både kvinder og erhvervslivet er opmærksomme på denne dynamik, for vi taber talent på gulvet, hvis det primært er mænd, der når til tops i ledelser og bestyrelser”, påpeger Nina Smith og tilføjer:
”Vi har brug for at være mere bevidste om denne dynamik og skabe bedre strukturer, der sikrer, at kvinder ikke sakker bagud på grund af barsel og omsorgsarbejde.”
Kvinder bør overveje fag med bedre løn og karrieremuligheder
Bogen peger også på en anden vigtig faktor, når vi taler økonomisk ligestilling: Kvinder vælger ofte fag, der giver lavere løn og færre karriereveje.
”Hvis vi virkelig vil ændre det kønsopdelte arbejdsmarked, skal vi se på, hvilke brancher vi vælger,” siger Anne-Mette Barfod.
”Kvinder har langt større karrieremuligheder, udsigt til højere løn og mere interessante arbejdsopgaver, hvis de søger ind i brancher, der traditionelt har været domineret af mænd.”
Eksemplerne er ifølge Anne-Mette Barfod mange:
”Ingeniørfag, IT, og tekniske specialer er områder med høj efterspørgsel og gode lønvilkår. Ved at vælge disse fag får kvinder ikke blot bedre økonomiske muligheder, men de er også med til at bryde det kønsopdelte arbejdsmarked og ad den vej bane vejen for ligeløn.”
Mere diversitet giver bedre beslutninger
Forskning viser, at virksomheder med større diversitet i ledelsen træffer bedre beslutninger og er mere innovative.
”Når vi udfordrer normerne og sikrer, at både mænd og kvinder har mere lige adgang til topposter, får vi langt bedre udnyttet lederpotentialet. Vi har som samfund ikke råd til at miste så stort et lederpotentiale, som alle de veluddannede kvinder udgør ,” siger Nina Smith.
Med en blanding af data, forskning og personlige fortællinger peger bogen 'Overskudskvinder - økonomernes vej til det frie og lige liv' på løsninger, der kan styrke kvinders økonomiske selvstændighed. Overskudskvinder er en bog, der ikke bare stiller spørgsmål – den giver også konkrete svar på, hvordan kvinder kan tage styringen over deres økonomi og sikre sig et stærkere økonomisk fundament.
Denne artikel er til rådighed for medier, der ønsker at skrive om bogen 'Overskudskvinder - økonomernes vej til lige og frie liv'. Artiklen kan frit bringes i sin helhed eller redigeres efter behov.
Find flere artikler, pressekontakt og pressefotos >>
Økonomernes bedste råd til kvinder
I bogen har professor Nina Smith og cand.polit Anne-Mette Barfod samlet nogle gode råd, som her opsummeres til fri afbenyttelse. Der er råd, som de selv har fulgt gennem livet - og hel del råd, som de har fortrudt, at de ikke fulgte i tide.
© OVERSKUDSKVINDER 2025 - LINDHARDT & RINGHOF