Professor Nina Smith


Pioner indenfor økonomisk ligestilling


Som den første kvindelige professor i økonomi ved Aarhus Universitet har Nina Smith banet vejen for kvinder i økonomisk videnskab. Hun har arbejdet for ligestilling gennem forskning, politisk rådgivning og offentlig debat og sat fokus på kønsmæssige barrierer og deres økonomiske konsekvenser både for den enkelte kvinde og for samfundet.

Professor Nina Smith er en af Danmarks mest anerkendte økonomer og har gennem sin karriere markeret sig som en dedikeret stemme for ligestilling. Hun har i mere end 40 år arbejdet utrætteligt for at sætte kønsdimensioner på dagsordenen, både i forskningen, i den offentlige debat og i politik.


Med en baggrund som cand.oecon. fra Aarhus Universitet og en imponerende forskningskarriere har hun formået at forene økonomisk teori med en stærk social forståelse af de udfordringer, kvinder står overfor i samfundet.


Nina Smith bor midt i naturen på en gård med får og udsigt over marker. Hun er mor til fire voksne børn og har i interviews ofte nævnt, hvordan balancen mellem familie og karriere har givet hende forståelse af de udfordringer, mange kvinder står overfor. Derfor gør hun i dag også meget ud af at træde til og være der for børnebørnene, når forældrene skal passe karrieren.


Første kvindelige professor i økonomi
Nina Smith blev den første kvindelige professor i økonomi på Aarhus Universitet. Denne position har ikke kun givet hende en platform til at fremme ligestilling, men også banet vejen for flere kvinder inden for økonomisk videnskab. Hendes gennembrud som kvinde i økonomisk videnskab har inspireret kvinder til at forfølge en karriere inden for et område, der traditionelt har været domineret af mænd.


Nina Smith er formand for tænketanken Equalis's advisory board. Equalis arbejder for at fremme ligestilling og diversitet i Danmark gennem forskning, dialog og konkrete anbefalinger. Som formand har hun bidraget til at styrke tænketankens arbejde med at udvikle strategier og løsninger, der kan skabe mere lige vilkår på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt.


En stærk stemme for kvinder på arbejdsmarkedet
Nina Smith har i mange år været optaget af kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet, og hun har bidraget til at belyse de strukturelle barrierer, der fastholder kvinder i mindre indflydelsesrige roller. Hun understreger behovet for, at topledelsen bliver bevidst om 'unconscious bias' og aktivt arbejder for at få flere kvinder på ledelsesposter. Desuden har hun påpeget, at kvinder ofte vælger uddannelser inden for humaniora og omsorg, mens mænd vælger ingeniørfag, hvilket kan påvirke kvinders karrieremuligheder i det private erhvervsliv.


Gennem sin forskning og analyser har hun gentagne gange understreget, hvordan barselsordninger, deltidsarbejde og lønforskelle mellem kønnene hæmmer kvinder økonomisk. I sit arbejde har hun dokumenteret, hvordan den danske velfærdsmodel både kan styrke og udfordre ligestillingen. For eksempel har hun påpeget, hvordan en stærk offentlig sektor skaber muligheder for kvinder, men også hvordan traditionelle kønsroller fortsat præger fordelingen af arbejde i hjemmet.


Ligestilling som en økonomisk nødvendighed
For Nina Smith handler ligestilling ikke kun om retfærdighed, men også om økonomisk vækst og bæredygtighed. Hun har været en af de klareste fortalere for, at diversitet i ledelse og på arbejdspladsen ikke kun skaber bedre beslutninger, men også højere produktivitet.


Et centralt tema i hendes arbejde er, hvordan kvinder bliver en overset økonomisk ressource, når de ikke får samme muligheder som mænd.


Manglen på ligestilling kan resultere i tabt arbejdsstyrke og innovation, hvilket svækker samfundsøkonomien som helhed. Nina Smith har fremhævet, hvordan ligestilling kan bidrage til at imødekomme udfordringer som en aldrende befolkning og stigende behov for arbejdskraft.


Akademisk bidrag med praktisk relevans
Nina Smith har ikke kun begrænset sig til den akademiske verden. Hun har med sin viden bidraget til politiske debatter, holdt talrige foredrag og siddet i flere nationale og internationale udvalg, der arbejder med ligestilling. Som medlem af forskellige kommissioner har hun været med til at udforme konkrete anbefalinger for, hvordan Danmark kan blive bedre til at udnytte kvinders potentiale.


Hendes bidrag til ligestilling er særligt tydelige i hendes deltagelse i den offentlige debat. Med klare, evidensbaserede argumenter har hun gjort det lettere for politikere og beslutningstagere at handle. Nina Smiths evne til at kombinere teoretisk viden med praktiske løsninger har gjort hende til en respekteret rådgiver og en vigtig stemme i arbejdet for kønsmæssig ligestilling.


En rollemodel og inspirator
Som en af de få kvinder i toppen af økonomiens akademiske verden er Nina Smith også en rollemodel for mange unge kvinder. Hun har selv talt åbent om de udfordringer, hun har mødt på sin vej, og hvordan det har styrket hendes engagement for ligestilling.


Hun har understreget, hvor vigtigt det er, at kvinder støtter hinanden og tør tage plads i en verden, der stadig kan være domineret af traditionelle forestillinger om køn. Samtidig har hun vist, hvordan man kan skabe forandring ved at være vedholdende og skarp i sine analyser.


Hun har givet os en stærk forståelse af, at ligestilling ikke blot er en individuel kamp, men en strukturel udfordring, som kræver samarbejde på tværs af sektorer og samfundslag. Hun er et lysende eksempel på, hvordan videnskab, passion og vilje kan gøre en reel forskel.



Nina Smith er professor ved Aarhus Universiet og Danmarks første kvindelige vismand i Det Økonomiske Råd (1995-1998).


Født:


17. oktober 1955 i Ølsted, Nr. Broby Sogn, Danmark.


Uddannelse:


Cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1981.


Akademisk karriere:


  • Adjunkt og senere lektor ved Handelshøjskole Syd (1982-1986).

  • Lektor ved Aarhus Universitet (1986-1993).

  • Professor i nationaløkonomi ved Handelshøjskolen i Århus (1993-2007).

  • Prorektor ved Aarhus Universitet (2007-2009).

  • Professor i økonomi ved Aarhus Universitet siden 2009.

Forskning:


Arbejdsmarkedsøkonomi, uddannelsesøkonomi og kvinder i topledelse.


Positioner:


  • Danmarks første kvindelige vismand i Det Økonomiske Råd (1995-1998).

  • Formand for Det Frie Forskningsråd.

  • Medlem af Socialkommissionen, Forskningskommissionen, Velfærdskommissionen og Globaliseringsrådet.

  • Formand for Reformkommissionen og Dagpengekommissionen.

Bestyrelsesposter i bl.a. Nykredit, Forenet Kredit, PFA, Carlsberg og NIRAS. Formand for bestyrelserne i VIVE og VisitAarhus.


Personligt:


Gift med Valdemar Smith siden 1978; parret har fire børn.